Sposób przygotowania:
Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowymETAP 1:
Cukinię myjemy. Jeżeli ma cienką skórkę, ścieramy ją na tarce ze skórką. Jeżeli skórka jest grubsza, cukinię obieramy i ścieramy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, również ścieramy na tarce.
Odstawiamy na kilkanaście minut. Odlewamy nadmiar płynu.
ETAP 2:
Do cukinii i ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, jajka i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Następnie ponownie pozbywamy się nadmiaru wody.
ETAP 3:
Przygotowujemy dip. Szczypiorek, koperek i natkę myjemy, osuszamy i siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy oregano, dip przyprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 4:
Na patelni rozgrzewamy głęboką warstwę oleju. Za pomocą łyżki wazowej nabieramy porcje ciasta, formujemy je w placki i smażymy ok. 3-5 minut na stronę.
ETAP 5:
Gdy placki będą usmażone z obu stron, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Podajemy z dipem.