anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Placki z cukinii z ziołami i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Placki są chrupiące, mocno czosnkowe i pachnące ziołami.

Placki z cukinii z ziołami i serem feta

Składniki:

Placki z cukinii z ziołami i serem feta

 

  • cukinia bez gniazd nasiennych 400 g
  • ser feta 135 g
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • jajko małe 1 szt.
  • cebula ½ szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • szczypiorek ½ pęczka
  • curry 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z ziołami i serem feta
Umyte cukinie ścieram razem ze skórką na tarce jarzynowej, lekko solę i odstawiam na pół godziny. Następnie dokładnie odciskam sok i przekładam do miski. Do cukinii dodaję pokruszony ser feta, bardzo drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam. Dodaję jajko, mąkę, posiekany szczypiorek, proszek do pieczenia i przyprawy do smaku. Jeszcze raz dokładnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładę łyżką porcje ciasta. Placki smażę na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.