slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Placki z żółtej cukinii i komosy ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowite placki z tartej żółtej cukinii oraz komosy ryżowej. Placki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub pieczarkowym choć solo również są pyszne. Polecam

Placki z żółtej cukinii i komosy ryżowej

Składniki:

Placki z żółtej cukinii i komosy ryżowej

 

Sposób przygotowania:

Placki z żółtej cukinii i komosy ryżowej
Komosę ryżową (quinoa) gotujemy przez 15 minut w 1/2 szkl wody, studzimy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy. Do miski przekładamy odciśniętą cukinię, ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, jajka, mąkę oraz przyprawy, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy łyżką ciasto na placki. Smażymy na małym ogniu na rumianio z obu stron.