Komosa ryżowa, inaczej quinoa, należy do grupy pseudozbóż. Roślina wytwarza nasiona bogate w skrobie, choć nie są one zbożami. Komosę można używać jako zamiennik kaszy, ryżu, ziemniaków lub makaronu. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek, warzyw i zapiekanek. Komosa ryżowa na słodko może być podawana z owocami, jogurtem i orzechami, np. na śniadanie. Można też jej używać do pieczenia ciast oraz ciasteczek. Dostępna jest w marketach, głównie na dziale ze zdrową żywnością. Komosę gotuje się podobnie jak kaszę. Aby pozbyć się goryczy, przed gotowaniem należą ją dokładnie opłukać zimną wodą. Charakterystyczny orzechowy smak uzyska się podsmażając jej suche nasiona około 5 minut na patelni. Komosa ryżowa z warzywami i kurczakiem to jeden ze sposobów podania quinoa. Sałatka dobrze smakuje podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurczaka smaży się na patelni z odrobiną oleju i dodaje ulubione warzywa, np. marchewkę, czerwoną paprykę, pora, pomidory, cebulę. Składniki miesza się z ugotowaną komosą i doprawia czosnkiem oraz sosem sojowym.
Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Warzywa w połączeniu z kaszą jaglaną stanowią doskonały patent na szybki i wartościowy obiad. Wzbogacone dodatkowo o mięso i świeże zioła staną się też sycącą propozycją dla wszystkich regularnie uprawiających sport. Szczególnie kusząca wydaje się kasza jaglana z kurczakiem i warzywami, którą przygotować można na patelni lub na parze. Dla wielbicieli ekspresowych potraw atrakcyjna okaże się też zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - zaserwowana na przyjęciu rodzinnym, pobudzi kubki smakowe wszystkich zasiadających do stołu!

Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową

Komosa ryżowa, czyli quiona, zwana również ryżem peruwiańskim nie jest właściwie kaszą. Jest to roślina zaliczana do pseudozbóż. Jej smak można porównać do kompilacji kaszy jaglanej z gryczaną. Przed gotowaniem quinoę należy płukać – w ten sam sposób i z tych samych względów, co jaglaną. Najlepiej podawać ją z majonezem,suszonymi pomidorami, rukolą lub jarmużem. Jest idealna dla osób dbających o linię, ponieważ przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii posiada mnóstwo wartości odżywczych oraz dobrze przyswajalnego białka.

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Lekkostrawna i neutralna w smaku kasza kuskus jest szczególnie zalecana przy problemach z żołądkiem. Nie wymaga gotowania – wystarczy zalać ją zagotowanym bulionem lub wrzątkiem i osolić. Kuskus to podstawowy składnik popularnej w Libii i Tunezji arabskiej sałatki tabule z warzywami, miętą i cytryną. Kasza smakuje wyśmienicie, połączona z mięsem kurczaka, sosem i posypana natką pietruszki. Można robić z niej kotlety, dodawać ją do zup i jeść na słodko, np. z owocami, rodzynkami i cynamonem.

kasza jęczmienna

kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to kolejny rodzaj kaszy o szerokim zastosowaniu w kuchni. Tradycyjnym polskim daniem przygotowywanym z jej dodatkiem jest krupnik. Gołąbki, które najczęściej przygotowuje się na bazie ryżu, można również wykonać z kaszą jęczmienną. Wśród innych propozycji na wykorzystanie tego produktu jest kasza jęczmienna z warzywami (mrożonymi lub świeżymi), kotlety lub sycące zapiekanki. Często stosowanym rodzajem kaszy jęczmiennej do produkcji wymienionych potraw jest kasza perłowa.

Kasza gryczana

Kasza gryczana

Jednym z najzdrowszych rodzajów kasz jest kasza gryczana, która jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego (składnik ten reguluje pracę przewodu pokarmowego człowieka). Tradycyjną potrawą w polskiej kuchni są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, czyli tak zwane pierogi wiejskie. Najczęściej serwuje się je z dodatkiem gęstej śmietany. Doskonale smakują zarówno odsmażane, jak również gotowane na wodzie. Łatwym i sycącym obiadem są zapiekanki z kaszy gryczanej, do których dodaje się kurczaka oraz leśne grzyby (np. podgrzybki lub borowiki). Z jej udziałem przygotuje się również inne pożywne obiady, jak gołąbki z kaszy gryczanej lub kotlety.

Znaleźliśmy 21 przepisów w kategorii Komosa ryżowa