Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane Eli z mortadeląprzygotowanie mortadeli
Mortadelę obrać z osłonki i pokroić w dużą kostkę. Pokrojoną mortadeę włożyć do malaksera i posiekać.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebule obrać z łupinek i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać z łupinek i razem z cebulą zmiksować w malakserze.
przygotowanie ziemniaków
Ugotowane ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia przecisnąć przez praskę.
przygotowanie ziemniaków cd
Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Ziemniaki odcisnąć z soku.
Pozostały sok zostawić żeby skrobia się ustała. Zlać wodę a skrobię dodać do utartych ziemniaków.
przygotowanie masy ziemniaczanej
Do utartych ziemniaków dodać jajka, mąkę, mortadelę, gotowane ziemniaki, cebulę z czosnkiem, sól i pieprz.
przygotowanie masy ziemniaczanej cd
Wszystkie składniki masy ziemniaczanej dokładnie wymieszać.
smażenie placków
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiano okrągłe placki. Smacznego!