eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tym razem przygotowałam placki z dodatkiem mortadeli i gotowanych ziemniaków. Smażone na świeżym powietrzu, więc apetyt dopisywał.

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą

Składniki:

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą

warzywa

 

dodatki

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą

przygotowanie mortadeli

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą
Mortadelę pokroić i posiekać w malakserze.

Mortadelę obrać z osłonki i pokroić w dużą kostkę. Pokrojoną mortadeę włożyć do malaksera i posiekać.

przygotowanie cebuli i czosnku

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą
Obraną cebulę i czosnek zmiksować w malakserze.

Cebule obrać z łupinek i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać z łupinek i razem z cebulą zmiksować w malakserze.

przygotowanie ziemniaków

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą
Wczorajsze ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.

Ugotowane ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia przecisnąć przez praskę.

przygotowanie ziemniaków cd

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Ziemniaki odcisnąć z soku.

Pozostały sok zostawić żeby skrobia się ustała. Zlać wodę a skrobię dodać do utartych ziemniaków.

przygotowanie masy ziemniaczanej

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą
Do utartych ziemniaków dodać pozostałe składniki.

Do utartych ziemniaków dodać jajka, mąkę, mortadelę, gotowane ziemniaki, cebulę z czosnkiem, sól i pieprz.

przygotowanie masy ziemniaczanej cd

Placki ziemniaczane Eli z mortadelą
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Wszystkie składniki masy ziemniaczanej dokładnie wymieszać.

smażenie placków

Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiano okrągłe placki. Smacznego!