Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane fantazyjne
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do utartych warzyw. następnie wsypać płatki owsiane, dodać jajko i sól.Dobrze wszystko razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje masy ziemniaczano - marchwiowej, wyrównać wierzch by były płaskie i smażyć na rumiano z obu stron.
Gotowe placki wyjąć i osaczyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jak sie placki pieką w miedzy czasie przygotować sos: ser utrzeć z jogurtem, przyprawić solą pieprzem i koperkiem.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a pomidora w półplasterki. 3 usmażone placku ułożyć na talerzy, każdemu z plasterków rzodkiewek zrobić oczy i z półplasterków pomidora zrobić usta.
Pośrodku między tymi trzema plackami zrobić kleks z sosu. Od razu podawać
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje masy ziemniaczano - marchwiowej, wyrównać wierzch by były płaskie i smażyć na rumiano z obu stron.
Gotowe placki wyjąć i osaczyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jak sie placki pieką w miedzy czasie przygotować sos: ser utrzeć z jogurtem, przyprawić solą pieprzem i koperkiem.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a pomidora w półplasterki. 3 usmażone placku ułożyć na talerzy, każdemu z plasterków rzodkiewek zrobić oczy i z półplasterków pomidora zrobić usta.
Pośrodku między tymi trzema plackami zrobić kleks z sosu. Od razu podawać