Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane na ostro!
Obrać i umyć ziemniaki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy uzyskaną skrobię z dna "wody", która nam się zebrała na dnie naczynia. Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto no i żółty stary ser.. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Na placki układamy pokrojone w plastry pomidory i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
*Pomidory możemy dodatkowo przyprawić solą i pieprzem już ułożone na plackach.
Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy uzyskaną skrobię z dna "wody", która nam się zebrała na dnie naczynia. Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto no i żółty stary ser.. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Na placki układamy pokrojone w plastry pomidory i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
*Pomidory możemy dodatkowo przyprawić solą i pieprzem już ułożone na plackach.