Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki ziemniaczane nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placki ziemniaczane to jedna z najbardziej znanych polskich potraw.

Placki ziemniaczane nadziewane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane nadziewane

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane nadziewane
Ziemniaki obrać, i razem z jedną cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odlać nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną maggi. Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego. Następnie ułożyć łyżkę smażonych pieczarek i przykryć następną porcją ciasta. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane nadziewane
Do utartych ziemniaków dodać przygotowane produkty
Placki ziemniaczane nadziewane
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i pieczarki
Placki ziemniaczane nadziewane
Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej
Placki ziemniaczane nadziewane
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku