Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane w sosie mięsnymPrzygotowanie ciasta
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy na tace o dużych oczkach. Do takich ziemniaków dodajemy śmietanę i odstawiamy na około 15 min. W tym czasie na drobniutkich oczkach należy zetrzeć 0,25 cebuli. Po kwadransie ziemniaki odciskamy i dodajemy do nich jajko oraz startą cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos mięsny
Podczas oczekiwania na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną w kosteczkę cebulkę oraz czosnek. Następnie dodać do niej mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso będzie rumiane.
Smażenie placków
Kiedy masa ziemniaczana jest już gotowa na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki ziemniaczane. Kiedy mięso jest już gotowe przesypujemy go do garnka z gotującą się wodą z zielem angielskim, kostką rosołową i liściem laurowym. Do sosu dodać pokrojoną marchew i gotować do miękkości. Całość doprawiamy.
ETAP 4:
Jeśli sos wyjdzie nam za rzadki zabielamy go odrobiną mąki. Ciepłe i rumiane placuszki ziemniaczane podajemy polane sosem mięsnym. Pycha :)