Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Placki ziemniaczane w sosie mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Placki ziemniaczane w sosie mięsnym to pyszne i syte danie które podbija podniebienia każdego łasucha.

Placki ziemniaczane w sosie mięsnym

Składniki:

Placki ziemniaczane w sosie mięsnym

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane w sosie mięsnym

Przygotowanie ciasta

Placki ziemniaczane w sosie mięsnym
ziemniaki odciskamy i dodajemy do nich jajko oraz startą cebulę

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy na tace o dużych oczkach. Do takich ziemniaków dodajemy śmietanę i odstawiamy na około 15 min. W tym czasie na drobniutkich oczkach należy zetrzeć 0,25 cebuli. Po kwadransie ziemniaki odciskamy i dodajemy do nich jajko oraz startą cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos mięsny

Placki ziemniaczane w sosie mięsnym
na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną w kosteczkę cebulkę

Podczas oczekiwania na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną w kosteczkę cebulkę oraz czosnek. Następnie dodać do niej mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso będzie rumiane.

Smażenie placków

Placki ziemniaczane w sosie mięsnym
na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki ziemniaczane

Kiedy masa ziemniaczana jest już gotowa na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki ziemniaczane. Kiedy mięso jest już gotowe przesypujemy go do garnka z gotującą się wodą z zielem angielskim, kostką rosołową i liściem laurowym. Do sosu dodać pokrojoną marchew i gotować do miękkości. Całość doprawiamy.

ETAP 4:

Jeśli sos wyjdzie nam za rzadki zabielamy go odrobiną mąki. Ciepłe i rumiane placuszki ziemniaczane podajemy polane sosem mięsnym. Pycha :)