Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki ziemniaczane z czosnkiem.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cebulę do placków ziemniaczanych można drobno posiekać.

Placki ziemniaczane z czosnkiem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczane z czosnkiem.

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z czosnkiem.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Odlać nadmiar wody, dodać utartą na drobnych oczkach cebulę, wbić jajko, wsypać mąkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu.
Placki ziemniaczane z czosnkiem.
Masę ziemniaczaną połączyć z jajkiem, mąką i pozostałymi dodatkami.
Placki ziemniaczane z czosnkiem.
Po usmażeniu placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.