Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki ziemniaczane z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chrupiące, delikatne i smaczne. Placki można podawać z sosem, cukrem, śmietaną, same lub z czym kto lubi.

Placki ziemniaczane z dynią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z dynią

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z dynią
Obrane i umyte ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dynię bez nasion i skórki zetrzeć na tarce o dużych otworach, odcisnąć z soku. Z utartych ziemniaków zlać powstałą wodę, dodać dynię, rozbełtane jajo, sos sojowy, drobno posiekany szczypiorek, mąki, sól i pieprz do smaku, zamieszać. Na patelni rozgrzać olej i dużą łyżką wkładać porcje ciasta ziemniaczanego. Smażyć obie strony placków na rumiano. Na papierowym ręczniku osączać z nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane z dynią
Utarte ziemniaki wymieszać z mąką i resztą składników
Placki ziemniaczane z dynią
Smażyć obie strony placków na rozgrzanym oleju
Placki ziemniaczane z dynią
Osączać z tłuszczu na ręczniku papierowym