smaki12

smaki12

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Placki ziemniaczane z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pracochłonne ale pyszne...Warto;)

Placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki:

Placki ziemniaczane z gulaszem

 

  • 2kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • pół natki pietruszki (lub koperku)
  • olej do smażenia
  • GULASZ:
  • 70 dag szynki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki selera naciowego
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, vegeta
  • przyprawa go gulaszu
  • 2 kostki mięsne
  • papryka czerwona w proszku
  • łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
  • DODATKI :15 dag sera żółtego
  • posiekana pietruszka (lub koperek)

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z gulaszem
PLACKI: ziemniaki obieramy, ucieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę, posiekaną drobno pietruszkę, przyprawiamy solą pieprzem, przyprawą do ziemniaków, mieszamy. Smażymy na porcję 2 duże placki ziemniaczane.
GULASZ: mięso kroimy w kostkę, cebulę i seler naciowy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy przyprawami, polewamy sosem sojowym, mieszamy, odkładamy na 15min. Smażymy mięsko na oleju, jak zacznie się przypiekać, zalewamy wodą (ok 5 szklanek) gotujemy. Dodajemy 2 kostki mięsne. Jak mięsko będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i w paski paprykę, gotujemy ok 5-10 minut. Zagęszczamy sos mąką.
Na talerzu układamy 1 duży placek , polewamy gulaszem, przykrywamy drugim plackiem, na górę dodajemy minimalnie gulaszu, posypujemy startym serem i zieleniną.