Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowy
PLACKI ZIEMNIACZANE: Ziemniaki obrać z mundurków, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Zetrzeć do nich także cebulę. Dodać jajko, i mąkę oraz przyprawę do ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Piec placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.GULASZ: W rondlu roztopić margarynę i dodać drobno posiekaną cebulkę. Zeszklić na złoty kolor. Następnie wkroić łopatkę pokrojoną w kostkę, posolić, i smażyć podlewając cały czas odrobiną wody i smażyć do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, w połowie szklanki wody roztrzepać mąkę, zalać sos. Po zagotowaniu przyprawić przyprawą do gulaszu, solą i kucharkiem.Na talerz dać placek ziemniaczany, polać gulaszem (sos) i przykryć drugim plackiem ziemniaczanym. Podawać z surówkami. Udekorować bitą śmietaną.