jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Placki ziemniaczane z jarmużem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki ziemniaczane to danie, które dość często gości w naszych domach. Robi się je szybko, a najlepsze są ciepłe z chrupiącą skórką. Takie też lubię najbardziej.

Placki ziemniaczane z jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z jarmużem

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z jarmużem

ETap 1

Placki ziemniaczane z jarmużem
Zaczynamy od obrania cebuli i ziemniaków

Cebulę obieramy. Ziemniaki przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 2

Placki ziemniaczane z jarmużem
Na gęstym sicie odsączamy z ziemniaków nadmiar płynu

Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru płynu.

ETAP 3

Placki ziemniaczane z jarmużem
Przygotowane składniki umieszczamy w jednym naczyniu

Jarmuż przepłukujemy i osuszamy. Następnie pozbawiamy go grubych łodyg. Pozostałe liście drobno kroimy.

Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę, jarmuż, jajka, mąkę i przyprawy, umieszczamy w misce.

Dodatkowo do składników dodajemy jeszcze skrobię, która osiadła się na dnie płynu spod ziemniaków.

ETAP 4

Placki ziemniaczane z jarmużem
Przygotowane składniki mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta

Całość mieszamy do połączenia składników. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Placki ziemniaczane z jarmużem
Uformowane placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Gotowe ziemniaczano- jarmużowe ciasto wykładamy porcjami na rozgrzany olej, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

Zrumienione zdejmujemy z patelni i umieszczamy na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta, aż do jego skończenia.