Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z jarmużemETap 1
Cebulę obieramy. Ziemniaki przepłukujemy i osuszamy.
ETAP 2
Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na gęstym sicie, by pozbyć się nadmiaru płynu.
ETAP 3
Jarmuż przepłukujemy i osuszamy. Następnie pozbawiamy go grubych łodyg. Pozostałe liście drobno kroimy.
Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę, jarmuż, jajka, mąkę i przyprawy, umieszczamy w misce.
Dodatkowo do składników dodajemy jeszcze skrobię, która osiadła się na dnie płynu spod ziemniaków.
ETAP 4
Całość mieszamy do połączenia składników. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Gotowe ziemniaczano- jarmużowe ciasto wykładamy porcjami na rozgrzany olej, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Zrumienione zdejmujemy z patelni i umieszczamy na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta, aż do jego skończenia.
Jagodowa
BozenaMatuszczyk
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości