Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z kompotem jabłkowym
Wycisnąć sok z cytryny. Jabłka obrać ,pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1 litr wody, wrzucić jabłka, skórkę z cytryny i gozdziki. gotować 10 minut na dużym ogniu, przelać do miseczek i ostudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach. dobrze odsączyć na sitku i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę i jajko. Gdy ciasto będzie za rzadkie dodać 2-3 łyżki mąki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przyprawić solą. Na dużej patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta, rozsmarować. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem i cynamonem. Placki podawać z kompotem jabłkowym. całość: 410 kalorii