Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Ja używam maszynki do mięsa z końcówką do ścierania. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy jajko, odrobinę mąki (w zależności od konsystencji naszej masy ziemniaczanej) oraz przyprawy. Placki smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Sos zaczynamy przygotowywać od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. Na patelni podpiekamy cebulkę, po czym dodajemy kurczaka. Powinien przybrać złoty kolor. Kiedy już się zrumieni, zalewamy go szklanką wody (kurczak odda zloty kolor naszemu sosu). Dodajemy marchewkę, która po ugotowaniu także pięknie zabarwi sos. Dorzucamy także pieczarki.Gotujemy około pół godziny. W zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać, dolewamy wodę podczas gotowania. Przyprawiamy solą i pieprzem.