usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Placki ziemniaczane z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane trochę urozmaicone.

Placki ziemniaczane z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z pieczarkami
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i mielimy w maszynce do mięsa, w blenderze lub trzemy na tarce. Z uzyskanej masy odciskamy wodę. Podsmażone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz. Jeśli masa jest wodnista dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na złoto z obu stron. Do masy na placki można dodać natkę pietruszki, albo posypać natką gotowe placki.
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Ziemniaki obieramy, przed zmieleniem zalewamy wodą (by nie ściemniały)
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry lub od razu w mniejsze kawałki
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Pieczarki solimy i smażymy na złoto na oleju
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Aby było szybciej ziemniaki zamiast na tarce można utrzeć w blenderze