Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z pieczarkami na pom
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jeśli są bardzo wodniste, należy je odcisnąć. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkiem i mąką. Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Pieczarki obrać i drobno pokroić. Udusić na łyżce masła, a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dokładnie wysmarować oliwą, by placki nie przywarły. Nakładać masę ziemniaczaną w kształcie placuszków dowolnej wielkości, następnie nakładać masę pieczarkową i na wierzch znów ziemniaczaną. Piec w temperaturze 200st. przez 25 minut, a następnie położyć na wierzch każdego placka tarty ser na kolejne 5minut.