Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Ziemniaki ścieramy razem z cebulą na drobnych oczkach. Przekładamy na sito aby odsączyć wodę. Po 10 min przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz do smaku. Delikatnie zlewamy wodę jaka ociekła z ciasta i zbieramy ze spodu skrobię jaka osiadła. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie przekładamy na deskę i kroimy. Czyste pieczarki kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy aż ta będzie miękka.Można podlać kilka łyżek wody. Gdy cebula zmięknie dodajemy resztę przypraw, gasimy palnika, zostawiamy pod przykryciem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy dość spore placki, usmażone przekładamy na talerz. Pieczarki podgrzewamy aby były gorące, dodajemy orzechy i mieszamy. Na każdy placek nakładamy porcję grzybów, posypujemy kostką z pomidora i żółtym serem. Podajemy na ciepło.
Nina W.