Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym
Ziemniaki należy obrać ze skórki, następnie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę należy obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cebulę i ziemniaki wrzucić do miski, następnie doprawić sola, pieprzem, wsypać jedną łyżeczkę majeranku oraz dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, dodać trzy czubate łyżki mąki. Wszystkie składniki w misce dokładnie wymieszać. Na patelni należy rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje, następnie smażyć z obu stron na złoty kolor. W tym czasie kiedy placki się smażą przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy śmietanę, następnie doprawiamy solą, dodajemy pół słoiczka tartego chrzanu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu. Gdy placki się usmażą wykładamy je na talerz a obok wylewamy odrobinę sosu. Smacznego :)