anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne danie na każdą okazję.

Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym
Ziemniaki należy obrać ze skórki, następnie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę należy obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cebulę i ziemniaki wrzucić do miski, następnie doprawić sola, pieprzem, wsypać jedną łyżeczkę majeranku oraz dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, dodać trzy czubate łyżki mąki. Wszystkie składniki w misce dokładnie wymieszać. Na patelni należy rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje, następnie smażyć z obu stron na złoty kolor. W tym czasie kiedy placki się smażą przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy śmietanę, następnie doprawiamy solą, dodajemy pół słoiczka tartego chrzanu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu. Gdy placki się usmażą wykładamy je na talerz a obok wylewamy odrobinę sosu. Smacznego :)
Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym
Na zdjęciu zaprezentowany jest przygotowany sos do placków.
Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym
Na zdjęciu prezentują się ziemniaki starte na tarce.