Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z warzywnym twarożkiem
Ziemniaki obieramy,dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach,następnie odsączamy z nadmiaru wody.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.Do startych ziemniaków wbijamy jajka,dodajemy mąkę i śmietanę.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy. Biały ser mieszamy ze śmietaną.Warzywa myjemy i osuszamy.Ogórek obieramy.Następnie kroimy razem z pomidorem i rzodkiewką w niewielką w kostkę.Warzywa z połową szczypiorku dodajemy do sera,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy cieniutkie placki,osączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na upieczone placki nakładamy porcje białego sera z warzywami posypujemy pozostałym szczypiorkiem.Podajemy od razu po przygotowaniu.