Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczano-cukiniowe pieczone
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nie będą wtedy miały dużo wody). Cukinię obrać, umyć i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Do startych warzyw dodać: natkę pietruszki uprzednio umytą i pociętą specjalnymi nożycami lub nożem na małe części, jajko, przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony czosnek, przyprawy. Całość wymieszać ze sobą, aby jajko dotarło wszędzie i aby masa się skleciła. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, silikonowym pędzelkiem posmarować ją olejem. Formować w dłoniach placki (ja starałam się formować za pomocą foremek o zabawnych kształtach do ciastek, ale jak widać- nie wyszło mi :D ) i kłaść na blachę. Piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem i chrzanem, polewać nim upieczone placki.