SUPERPRZEPIS

Placuszki Jabłkowo-bananowe.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Placuszki Jabłkowo-bananowe. Więcej zdjęć (4)

Prosta i fajna przekąska na deser.

Składniki:

Placuszki Jabłkowo-bananowe.

 

  • 700ml mleka 2%
  • 2,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • cukier puder
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placuszki Jabłkowo-bananowe.
Do wysokiego naczynia należy wlać 700ml mleka, następnie przez sito przesiać 2,5 szklanki mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie cukru waniliowego, dodać 2 całe jajka (jajka należy wcześniej wyparzyć), wlać pół szklanki wody mineralnej, wsypać szczyptę soli, następnie wszystko dokładnie wymieszać mikserem, bądź trzepaczką. Banana obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż i pokroić w pół plasterki, jabłka obrać ze skórki, umyć, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do reszty masy i wymieszać dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Wierzch można udekorować dowolnymi owocami.
Smacznego :)
Placuszki Jabłkowo-bananowe.
Zdjęcie przedstawia masę z owocami, przygotowaną do smażenia placuszków.
Placuszki Jabłkowo-bananowe.
Zdjęcie przedstawia wszystkie wymieszane składniki przed wrzuceniem owoców.
Placuszki Jabłkowo-bananowe.
Produkty przygotowane do zrobienia placuszków Jabłkowo-bananowych.