gosja1989

gosja1989

Kucharz
[Przepisów: 11]

Placuszki na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kolacja zakąska czy przekąska:)

Placuszki na słono

Składniki:

Placuszki na słono

 

  • robimy ciasto takie jak na naleśniki tylko troche gestsze
  • do tego bedzie potrzebne
  • mąka ok0,5-0,75kg
  • jajka 2
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko ok 1/2 litra
  • szczypta soli, przyprawy jakie chcemy ja dodaje pieprz, curry zioła prowansalskie, ostra paprykę.

 

  • do ciasta
  • pieczarki 6-7sztuk takich większych
  • wędlina dowolna 20-30dag
  • 1 papryka może być czerwona
  • 1-2 cebule
  • se żółty ok20 dag
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placuszki na słono
Robimy ciasto naleśnikowe tylko takie trochę gęstsze jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka jeśli zbyt rzadkie mąki.

Pieczarki, paprykę i cebule myjemy, kroimy na drobną kostkę, wędlinę kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce o dużych oczkach i wszystko oprócz sera dusimy na patelni z odrobina oleju (można podlać piwem).

Ser dodajemu do ciasta.

Jak farsz trochę ostygnie dodajemy go do ciasta i mieszamy sprawdzamy gęstość, nie może być zbyt rzadki!

Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy placuszki z obu stron na zloty kolor. Można je podawać z ciemnym sosem, keczupem lub sosem czosnkowym:)Życzę smacznego!