marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placuszki pieczarkowe z czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne wegetariańskie placuszki pieczarkowe z czerwoną fasolą. Doskonały pomysł na obiad.

Placuszki pieczarkowe z czerwoną fasolą

Składniki:

Placuszki pieczarkowe z czerwoną fasolą

 

Sposób przygotowania:

Placuszki pieczarkowe z czerwoną fasolą
Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki, fasolę wyjąć z puszki i odsączyć na sitku Można namoczyć na noc białą fasolę lub malinkę.

Cebulkę obrać, opłukać, posiekać i razem z pieczarkami, fasolą białą lub czerwoną przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Wbić do farszu surowe jajko, dwie namoczone w mleku bułki czerstwe oraz przyprawy jak pieprz czarny lub biały mielony, sól oraz zioła jak oregano, bazylię lub zioła prowansalskie. Wymieszać całość ręką, formować w dłoniach kotleciki lub kłaść farsz wazówką lub łyżką dużą na rozgrzany olej na patelni.

Smażyć z obu stron na brązowy kolor.

Wyjmować, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na płaskie talerze.