Sposób przygotowania:
Placuszki pieczarkowe z czerwoną fasolą
Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki, fasolę wyjąć z puszki i odsączyć na sitku Można namoczyć na noc białą fasolę lub malinkę.
Cebulkę obrać, opłukać, posiekać i razem z pieczarkami, fasolą białą lub czerwoną przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Wbić do farszu surowe jajko, dwie namoczone w mleku bułki czerstwe oraz przyprawy jak pieprz czarny lub biały mielony, sól oraz zioła jak oregano, bazylię lub zioła prowansalskie. Wymieszać całość ręką, formować w dłoniach kotleciki lub kłaść farsz wazówką lub łyżką dużą na rozgrzany olej na patelni.
Smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Wyjmować, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na płaskie talerze.
Cebulkę obrać, opłukać, posiekać i razem z pieczarkami, fasolą białą lub czerwoną przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Wbić do farszu surowe jajko, dwie namoczone w mleku bułki czerstwe oraz przyprawy jak pieprz czarny lub biały mielony, sól oraz zioła jak oregano, bazylię lub zioła prowansalskie. Wymieszać całość ręką, formować w dłoniach kotleciki lub kłaść farsz wazówką lub łyżką dużą na rozgrzany olej na patelni.
Smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Wyjmować, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na płaskie talerze.