Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach,następnie odsączamy z wody.Cebulę obieramy i drobniutko kroimy,dodajemy do masy ziemniaczanej razem z jajkami ,śmietaną i mąką,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na rumiano z obu stron po kilka minut. Sos: Pieczarki obieramy,myjemy i kroimy w półplasterki,cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło,wrzucamy cebulę z pieczarkami i chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietaną i kilkoma łyżkami zimnej wody,wlewamy do pieczarek,zagotowujemy,dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerze nakładamy porcje placków i sosu.
marietta
Babeczka35
Dziękuję;)