Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Placuszki razowe z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

pyszne placuszki na śniadanie albo podwieczorek

Placuszki razowe z bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki razowe z bananami

 

  • 250 g sera białego naturalnego, takiego gładkiego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego pitnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła albo margaryny
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej przyprawy do dań słodkich
  • 2 duże banany

 

  • do podania: cukier puder, cukier perlisty albo syrop

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki razowe z bananami
jajka wybiłam ze skorupek oddzielając białka od żółtek. Do żółtek dodałam serek, jogurt i przyprawę do dań słodkich oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, rozmieszałam. Dosypałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam dokładnie. Białka ubiłam na sztywno dodając sól a na sam koniec cukier i jeszcze chwilę ubijałam. Białka dodawałam do masy stopniowo i wmieszałam je delikatnie, ale starannie. Banany obrałam i pokroiłam na plastry grubości ok. 1 cm.Rozgrzałam patelnię do naleśników, taką z powłoką ceramiczną. Nie dodawałam żadnego tłuszczu. Kładłam porcje masy wielkości 1 czubatej łyżki - w dużych odległościach od siebie bo placuszki się rozleją trochę. Na każdym położyłam po 3 albo 4 plastry banana i smażyłam aż spód się zrumienił. Gdy na powierzchni placków pojawiły się bąbelki przewróciłam je łopatką na drugą stronę i smażyłam jeszcze chwilę. W ten sam sposób usmażyłam resztę - po każdej partii przecierałam patelnię zwilżonym wodą ręcznikiem papierowym.Gotowe posypałam cukrem perlistym i odrobinę skropiłam syropem czekoladowym.
Placuszki razowe z bananami
Do żółtek dodałam serek, jogurt i przyprawę do dań słodkich oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, rozmieszałam.
Placuszki razowe z bananami
Dosypałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam dokładnie.
Placuszki razowe z bananami
Białka dodawałam do masy stopniowo i wmieszałam je delikatnie, ale starannie.
Placuszki razowe z bananami
Kładłam porcje masy wielkości 1 czubatej łyżki - w dużych odległościach od siebie bo placuszki się rozleją trochę. Na każdym położyłam po 3 albo 4 plastry banana