umcykk

umcykk

Kuchcik
[Przepisów: 2]

placuszki ryżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i pyszne, podawać można na wiele sposobów.

placuszki ryżowe

Składniki:

placuszki ryżowe

 

  • torebka ryżu
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • cukier waniliowy
  • oliwa do smżenia

Sposób przygotowania:

placuszki ryżowe
Ryż gotujemy, w misce mieszamy resztę składników, aż całe mleko zostanie wchłonięte. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy placuszki na patelni na małej ilości oliwy. Podajemy z ulubionym dżemem i ewentualnie bitą śmietaną. Cukier waniliowy możemy zastąpić solą i placuszki podawać z sosem np. myśliwskim. Smacznego!

Tagi:

ryż jajko jajka