slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Placuszki selerowo-ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i chrupiące placuszki. Połączenie korzenia selera oraz ziemniaków w tych placuszkach smakuje wyśmienicie. Do tego sos jogurtowo-majonezowy i mamy pyszne danie. Placuszki polecam na tani i sycący obiad.

Placuszki selerowo-ziemniaczane

Składniki:

Placuszki selerowo-ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placuszki selerowo-ziemniaczane
Seler oraz ziemniaki myjemy i obieramy. Cebulkę i czosnek obieramy z łusek. Seler, ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu. Do odciśniętych warzyw dodajemy jajko, przyprawy i mąkę ryżową. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta na placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Sos: do miseczki przekładamy jogurt oraz majonez i dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy trochę pokrojonego szczypiorku i mieszamy ponownie.