kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Placuszki z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Świetnie sprawdza się jako danie obiadowe lub smaczna przekąska.

Placuszki z kaszą jaglaną

Składniki:

Placuszki z kaszą jaglaną

 

  • 3 średnie marchewki
  • duża cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • mąka kukurydziana (lub wg. uznania pszenna)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z kaszą jaglaną
Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. warzywa myjemy, marchew obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach marchew i cebulę. Szatkujemy drobno natkę pietruszki. Marchew, cebulę i natkę łączymy z ugotowana kaszą. Dodajemy jajka, mleko oraz mąkę (w takiej ilości aby uzyskać gęsta konsystencję). Doprawiamy o smaku solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na złocisto. Serwujemy z kwaśną śmietaną lub serkiem homogenizowanym i pomidorem.