Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placuszki z ziemniaków i jabłek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie placuszki są smaczne podawane ze śmietaną.

Placuszki z ziemniaków i jabłek.

Składniki:

Placuszki z ziemniaków i jabłek.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z ziemniaków i jabłek.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Do zimnych ziemniaków wlać mleko, dodać jajko, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, utarte jabłka i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.