Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Placuszki ziemniaczane z bryndzą

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Twarozek rozetrzeć z bryndzą, dodać posiekaną cebulę i sól do smaku oraz -

Placuszki ziemniaczane z bryndzą

Składniki:

Placuszki ziemniaczane z bryndzą

 

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag świeżego twarożku
  • 15 dag bryndzy
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane z bryndzą
Twarozek rozetrzeć z bryndzą, dodać posiekaną cebulę i sól do smaku
oraz - jeśli chcemy, aby masa miała konsystencję gęsetj śmietany - trochę mleka. Ziemniaki obrać, zetrzeć, wyłożyć na sito i nieco odcisnąć, dodac jajko, trochę mąki, sól i pieprz do smaku. Kłaść łyżką ziemniaki na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, formując cienkie placuszki. Smażyć z obu stron an rumiano. Podając wprost z patelni smarować przygotowaną masą z sera i bryndzy. Oddzielnie można podać surówkę.