Sposób przygotowania:
Placuszki ziemniaczane z bryndzą
Twarozek rozetrzeć z bryndzą, dodać posiekaną cebulę i sól do smaku
oraz - jeśli chcemy, aby masa miała konsystencję gęsetj śmietany - trochę mleka. Ziemniaki obrać, zetrzeć, wyłożyć na sito i nieco odcisnąć, dodac jajko, trochę mąki, sól i pieprz do smaku. Kłaść łyżką ziemniaki na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, formując cienkie placuszki. Smażyć z obu stron an rumiano. Podając wprost z patelni smarować przygotowaną masą z sera i bryndzy. Oddzielnie można podać surówkę.
oraz - jeśli chcemy, aby masa miała konsystencję gęsetj śmietany - trochę mleka. Ziemniaki obrać, zetrzeć, wyłożyć na sito i nieco odcisnąć, dodac jajko, trochę mąki, sól i pieprz do smaku. Kłaść łyżką ziemniaki na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, formując cienkie placuszki. Smażyć z obu stron an rumiano. Podając wprost z patelni smarować przygotowaną masą z sera i bryndzy. Oddzielnie można podać surówkę.