Sposób przygotowania:
Placuszki ziemniaczane z kurczakiem
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,włożyć do miski.Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka,pokrojone w plasterki pieczarki oraz żółty ser.
Pęczek szczypiorku posiekać,połowę dodać do ziemniaków,połowę odłożyć na bok.Jajko wbić do miski ze składnikami i ręką wyrobić masę tak aby wszystkie składniki się połączył.Doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Jeśli masa będzie mało zwięzła dodać kilka łyżek bułki tartej.
Na patelni rozgrzać olej.Rękami formować małe placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
Rzodkiewki oraz ogórka pokroić w drobną kostkę,włożyć do miski.Dodać majonez oraz jogurt,dokładnie wymieszać,doprawić solą i pieprzem.
Placuszki podawać na gorąco polane dipem rzodkiewkowo-ogórkowym i posypane szczypiorkiem.
Pęczek szczypiorku posiekać,połowę dodać do ziemniaków,połowę odłożyć na bok.Jajko wbić do miski ze składnikami i ręką wyrobić masę tak aby wszystkie składniki się połączył.Doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Jeśli masa będzie mało zwięzła dodać kilka łyżek bułki tartej.
Na patelni rozgrzać olej.Rękami formować małe placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
Rzodkiewki oraz ogórka pokroić w drobną kostkę,włożyć do miski.Dodać majonez oraz jogurt,dokładnie wymieszać,doprawić solą i pieprzem.
Placuszki podawać na gorąco polane dipem rzodkiewkowo-ogórkowym i posypane szczypiorkiem.
Jojo
Natala1210
kontakt1982