Sposób przygotowania:
Placuszki ziemniaczane z serami
Pokroić szczypior i pomidora . Puree ziemniaczane dobrze rozetrzeć z serem by nie było grudek . Dodać jajko , połowę pokrojonego szczypiorku . Doprawić do smaku solą , białym pieprzem i szczyptą utartej gałki muszkatołowej i wymieszać*.
Formować kotleciki ** - obtaczać w mące.
Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść łyżka porcje masy serowo-ziemniaczanej ( lekko rozpłaszczyć ) i smażyć na złoto.
Zdejmować z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym ***
Podawać posypane pokrojonym szczypiorem , pokrojonym w drobną kosteczkę kawałkiem pomidora polane roztopionym masłem , ze śmietaną lub same .
*Jeśli ciasto jest za rzadkie ( to zależy od tego jak wilgotny był ser ) to można dodać odrobinę mąki do ciasta
** z tej porcji powinno wyjść 5-6 kotletów
*** Najlepiej jest usmażyć na lekko złoto wcześniej - zdjąć z patelni - zostawić by ostygło i ponownie podsmażyć przed podaniem - robi się wtedy rumiana chrupiąca skórka .
Formować kotleciki ** - obtaczać w mące.
Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść łyżka porcje masy serowo-ziemniaczanej ( lekko rozpłaszczyć ) i smażyć na złoto.
Zdejmować z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym ***
Podawać posypane pokrojonym szczypiorem , pokrojonym w drobną kosteczkę kawałkiem pomidora polane roztopionym masłem , ze śmietaną lub same .
*Jeśli ciasto jest za rzadkie ( to zależy od tego jak wilgotny był ser ) to można dodać odrobinę mąki do ciasta
** z tej porcji powinno wyjść 5-6 kotletów
*** Najlepiej jest usmażyć na lekko złoto wcześniej - zdjąć z patelni - zostawić by ostygło i ponownie podsmażyć przed podaniem - robi się wtedy rumiana chrupiąca skórka .
zewa