Sposób przygotowania:
Plastry schabowe w miodzie i calvadosie.
Schab po opłukaniu osuszyć oraz pokroić na średnie plastry. Oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Sporządzić marynatę z miodu pszczelego, obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku oraz wódki jabłkowej. Obtoczyć w niej plastry schabu i wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso przeszło aromatem i smakiem. Piekarnik nagrzać do 180-190 st. C, a do brytfanki nalać olej i rozgrzać. Na mocno rozgrzany kłaść plastry schabu i piec ok. 30 min. obrócić podczas pieczenia na drugą stronę za pomocą łopatki kuchennej metalowej i widelca. Po upieczeniu wyjąć brytfannę z mięsem, a plastry mięsa przełożyć widelcem do pieczeni na duży czy średni półmisek. Podawać danie z ziemniakami z wody lub też pieczonymi kartofelkami i jarzyną.