marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Plastry schabowe w miodzie i calvadosie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso opłukać,osuszyć,pokroić i oprószyć przyprawami.Zrobić marynatę,obtoczyć w niej plastry mięsa.Piec w brytfance na rozgrzanym oleju.

Plastry schabowe w miodzie i calvadosie.

Składniki:

Plastry schabowe w miodzie i calvadosie.

 

  • 4-6 plastrów schabu,
  • 6-8 łyżek miodu płynnego,
  • 2 średnie kieliszki wódki jabłkowej tj.calvadosu,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Plastry schabowe w miodzie i calvadosie.
Schab po opłukaniu osuszyć oraz pokroić na średnie plastry. Oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Sporządzić marynatę z miodu pszczelego, obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku oraz wódki jabłkowej. Obtoczyć w niej plastry schabu i wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso przeszło aromatem i smakiem. Piekarnik nagrzać do 180-190 st. C, a do brytfanki nalać olej i rozgrzać. Na mocno rozgrzany kłaść plastry schabu i piec ok. 30 min. obrócić podczas pieczenia na drugą stronę za pomocą łopatki kuchennej metalowej i widelca. Po upieczeniu wyjąć brytfannę z mięsem, a plastry mięsa przełożyć widelcem do pieczeni na duży czy średni półmisek. Podawać danie z ziemniakami z wody lub też pieczonymi kartofelkami i jarzyną.

Tagi:

schab