Sposób przygotowania:
Plecione bułeczki
1.Masło stopić i lekko przestudzić. 2.Drożdże rozetrzeć z cukrem,1 łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. 3.Do mąki dodać sól,wyrośnięte drożdże,masło i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 4.Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części.Następnie każdą część ciasta podzielić na 3 części,z których toczymy wałeczki i zaplatamy warkocze. 5.Przygotowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. 6.Następnie piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni,do zrumienienia.
Nina W.
Babeczka35
Ja chałkę robię na słodko,a te bułeczki są słone.Wyglądem przypominają chałkę,która mam zamiar za niedługo upiec:)