Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Plecione bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Takie bułeczki możemy upiec na śniadanie lub kolacje.Wyszły mi idealnie chrupiące.Dla mnie do takich bułek wystarczy tylko masełko.

Plecione bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Plecione bułeczki

 

 

  • dodatkowo:
  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Plecione bułeczki
1.Masło stopić i lekko przestudzić. 2.Drożdże rozetrzeć z cukrem,1 łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. 3.Do mąki dodać sól,wyrośnięte drożdże,masło i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 4.Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części.Następnie każdą część ciasta podzielić na 3 części,z których toczymy wałeczki i zaplatamy warkocze. 5.Przygotowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. 6.Następnie piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni,do zrumienienia.
Plecione bułeczki
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Plecione bułeczki
Z ciasta formujemy plecione bułeczki.8 sztuk.
Plecione bułeczki
Przygotowane bułeczki układamy na blasze.
Plecione bułeczki
Następnie bułeczki pieczemy do zrumienienia.