SUPERPRZEPIS

Pleśniaczki

  • dayzi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pleśniaczki Więcej zdjęć (5)

Małe ciacha, trochę pracochłonne ale bardzo smaczne.

Składniki:

Pleśniaczki

 

Sposób przygotowania:

Pleśniaczki
Z mąki, cukru waniliowego, margaryny, 3/4 szkl cukru i 5 żółtek zagniatam kruche ciasto. Dzielę na 3 części do jednej dodaje kakao. Wszystkie porcje ciasta wkładam do zamrażalki na minimum 30 minut.
Z białek i szczypty soli ubijam sztywną pianę. Do piany dodaje kisiel i delikatnie mieszam.
Foremki smaruję tłuszczem, ewentualnie mogę wysypać bułką tartą. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika i pierwszą porcją jasnego ciasta wylepiam dno foremek. Na ciasto wykładam niewielką ilość dżemu. Na dżem kruszę palcami ciemne ciasto. Następnie wykładam niewielką ilość piany i obsypuje pozostałym jasnym ciastem.
Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 30 minut na złoty kolor.
Pleśniaczki
Z wszystkich składników na ciasto, wyrabiam szybko ciasto kruchę.
Pleśniaczki
Z białek ubijam sztywną pianę i utrwalam ją kisielem.
Pleśniaczki
Foremki dokładnie wysmarowuje tłuszczem aby nie było problemu z wyjęciem ciastek.
Pleśniaczki
Kruchę pleśniaczki bardzo chętnie jedzą dzieciaczki.

Tagi:

jajko jajka