Sposób przygotowania:
Pleśniaczki
Z mąki, cukru waniliowego, margaryny, 3/4 szkl cukru i 5 żółtek zagniatam kruche ciasto. Dzielę na 3 części do jednej dodaje kakao. Wszystkie porcje ciasta wkładam do zamrażalki na minimum 30 minut.
Z białek i szczypty soli ubijam sztywną pianę. Do piany dodaje kisiel i delikatnie mieszam.
Foremki smaruję tłuszczem, ewentualnie mogę wysypać bułką tartą. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika i pierwszą porcją jasnego ciasta wylepiam dno foremek. Na ciasto wykładam niewielką ilość dżemu. Na dżem kruszę palcami ciemne ciasto. Następnie wykładam niewielką ilość piany i obsypuje pozostałym jasnym ciastem.
Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 30 minut na złoty kolor.
Z białek i szczypty soli ubijam sztywną pianę. Do piany dodaje kisiel i delikatnie mieszam.
Foremki smaruję tłuszczem, ewentualnie mogę wysypać bułką tartą. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika i pierwszą porcją jasnego ciasta wylepiam dno foremek. Na ciasto wykładam niewielką ilość dżemu. Na dżem kruszę palcami ciemne ciasto. Następnie wykładam niewielką ilość piany i obsypuje pozostałym jasnym ciastem.
Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 30 minut na złoty kolor.