rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Pleśniak Dorotki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pewnie nieraz już to piekliście,ale stndarty nigdy z mody nie wychodzą

Pleśniak Dorotki

Składniki:

Pleśniak Dorotki

 

  • 4 jajka
  • 250g margaryny
  • 3 szkl. mąki
  • 1 i 0,25 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • aromat arakowy
  • słoik dżemu z czarnej pożeczki lub uduszone jabłka na szarlotke

Sposób przygotowania:

Pleśniak Dorotki
Przesiać mąkę i dodać żółtka,dodać posiekaną miękką margarynę,proszek do pieczenia i szkl. cukru.Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.Do jednej dodać aromat i kakao.Każda część zawinąć folię i włożyć do zamrazalnika i lepiej zrobić to trochę wczęśniej,żeby dobrze sie zamroziło.Zamrożone jasne ciasto zetrzeć na dużych oczkach na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.Na to ciasto rozkładamy dżem lub jabłka,na to zetrzeć ciemne ciasto.Z białek i 0,25 szl.cukru ubić pianę i położyc jako nastepna warstwę.Zakończyć potartym jasnym ciastem.Piec 1 godzinę w 180st.C.