dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pleśniak z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne, kruche ciasto z dżemem jagodowym oraz warstwą pianki bezowej z dodatkiem świeżych jagód.

Pleśniak z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z jagodami

 

  • 4 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kisiel o smaku owoców leśnych
  • szczypta soli
  • 1 łyż kakao
  • słoik dżemy z czarnych jagód
  • 3/4 szkl jagód
  • tłuszcz do wysmarowania formy + kasza manna

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z jagodami
Oddzielamy białka od żółtek. Masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia żółtkami, 1/2 szkl cukru, cukrem waniliowym i solą. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Pierwszą część ciasta ścieramy na dno ormy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Ciasto smarujemy dżemem jagodowym. Następnie ścieramy ciemne ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem i kisielem. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Piane wykładamy na ciemne ciasto. Na koniec ścieramy jasne ciasto. Pieczemy ok godzinę w 180 stopniach. Smacznego!
Pleśniak z jagodami
Szybko i dokłądnie zagniatamy kruche ciasto.
Pleśniak z jagodami
Część ciasta ścieramy i smarujemy dżemem.
Pleśniak z jagodami
Białka ubijamy z cukrem, kisielem i dodajemy jagody.
Pleśniak z jagodami
Białka wykładamy na ciemne ciasto i posypujemy pozostałym ciastem.