Sposób przygotowania:
Płoć zapiekana w piekarniku
Ryby dokładnie sprawiamy.Odsączamy papierowymi ręcznikami Przyprawiamy od środka i skrapiamy cytryną. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Na każdą z tusz kładziemy kawałek masła i posypujemy koperkiem. Szczelnie zawijamy w Folię aluminiową by ryba zbytnio nie wyschła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20-25 min.
evita0007
Konczi
Ile zjesz płoci ? jedną dwie ?
Uwielbiam tę rybkę!!!!! 5 !!!
ewelina.mn
Moim zdaniem w tym przepisie akurat ilość składników nie jest potrzebna. Masz 2 ryby to solisz dwie ryby, dajesz 2 kawałeczki masła (jakie duże, to zależy od ciebie, jak bardzo chcesz mieć tą rybę tłustą) i koperku do woli. Wszystko zależy od upodobań? A ile płoci? Hahah, tyle ile ci się zamarzy :D Pozdrawiam.
Babciagramolka
Nie masz racji . Ty zakładasz , ze ktoś kto będzie piekł te ryby zna podstawowe proporcje używane w kuchni i wie ile sie soli rybe , albo ile użyc masła . A przepis powinien być dla laika ( inaczej jest to notatka dla pamieci a nie przepis ) . Wyobraź sobie kogoś kto nigdy nic w kuchni nie robił ( nawet ziemniaków nie solił ) - dostaje okonie i chce je upiec . Posoli dając łyzkę soli na rybę , wsadzi do nich po pół kostki masła i odrobinie koperku i to suszonego bo w składnikach nie ma określenia jaki ma być .I co mu wyjdzie ? Przepis jest dla kompletnego laika - ten kto umie gotować przepiusu nie potrzebuje- starczy mi zdanie - płocie pieczone w folii z koprem i masłem .