cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Tort makowy z lekkim kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wilgotne, ciężkie, pachnące migdałami ciasto makowe i delikatny kawowy krem.

Tort makowy z lekkim kremem kawowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort makowy z lekkim kremem kawowym

 

  • /tortownica o śr. ok. 25 cm/
  • ciasto:

 

  • 300 g suchego maku
  • ok.500 ml mleka
  • 8 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki pokruszonych herbatników "Amaretto"
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g migdałów/sparzonych i obranych/
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • masa:
  • 350 g sera mascarpone
  • 250 ml śmietany kremowej do deserów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 łyżki wywaru mocnej kawy ekspresowej /lub rozpuszczalnej/
  • 2 łyzki likieru "Amaretto"
  • patki migdałowe do dekoracji
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort makowy z lekkim kremem kawowym
- Mak dokładnie wypłukać , zalać gorącym mlekiem i pozostawić do przestudzenia.- Przełożyć na sitko i dokładnie osączyć z nadmiaru płynu.- Za pomocą malaksera lub maszynki z gęstym sitkiem zmielić/ 2 razy/. - Białka oddzielić od zółtek. - Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny i aromat. - Stopniowo dodawać zmielony mak, bułkę tartą zmieszaną z herbatnikami i proszkiem , drobno pokrojone migdały, startą czekoladę, a na koniec sztywno ubitą pianę. - Delikatnie wymieszać. - Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. - Piec w średnio gorącym piekarniku /160-170 st.C./ ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. - Upieczone ciasto dobrze wystudzić w foremce, wyjąć i przekroić w poprzek na 2 części. - Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. - Serek mascarpone utrzeć dodajac zimną kawę oraz likier i delikatnie połączyć z ubitą smietaną. - Gotową masą przełożyć krążki ciasta makowego.Wierzch posmarować cieńką warstwą kremu, udekorować płatkami migdałowymi i bitą śmietaną.
Tort makowy z lekkim kremem kawowym
Wierzch tortu udekorowałam migdałami i bitą śmietaną.
Tort makowy z lekkim kremem kawowym
Delikatna lekka masa z mascarpone i smietany doskonale harmonizuje z dość cięzkim ciastem makowym.