Sposób przygotowania:
Tort makowy z lekkim kremem kawowym
- Mak dokładnie wypłukać , zalać gorącym mlekiem i pozostawić do przestudzenia.- Przełożyć na sitko i dokładnie osączyć z nadmiaru płynu.- Za pomocą malaksera lub maszynki z gęstym sitkiem zmielić/ 2 razy/. - Białka oddzielić od zółtek. - Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny i aromat. - Stopniowo dodawać zmielony mak, bułkę tartą zmieszaną z herbatnikami i proszkiem , drobno pokrojone migdały, startą czekoladę, a na koniec sztywno ubitą pianę. - Delikatnie wymieszać. - Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. - Piec w średnio gorącym piekarniku /160-170 st.C./ ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. - Upieczone ciasto dobrze wystudzić w foremce, wyjąć i przekroić w poprzek na 2 części. - Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. - Serek mascarpone utrzeć dodajac zimną kawę oraz likier i delikatnie połączyć z ubitą smietaną. - Gotową masą przełożyć krążki ciasta makowego.Wierzch posmarować cieńką warstwą kremu, udekorować płatkami migdałowymi i bitą śmietaną.