Sposób przygotowania:
Po prostu kaczka pieczona
Kaczkę umyłam, wysuszyłam i obficie posypałam solą, pieprzem i majerankiem (z zewnątrz i w środku). Do środka wrzuciłam także pokrojony w cieniutkie plasterki ząbek czosnku. Tak przygotowana kaczka spędziła noc w lodówce. Następnego dnia obrałam jabłka i pokroiłam na cząstki oraz skropiłam je sokiem z cytryny. Pomarańczę także obrałam i pokroiłam. Owocami wypełniłam wnętrze kaczki i spięłam ją szpilkami. Skropiłam kaczkę olejem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (210 stopni). Kaczkę co ok. 20 min. polewałam tworzącym się sosem. Pod koniec pieczenia (po 1 i pół godziny) dołożyłam do brytfanny z kaczką pozostałe owoce. Po ok. 2 godz. kaczka była pięknie zrumieniona i gotowa. Podałam z domową konfiturą z żurawiny, ziemniakami i upieczonymi owocami.
Krysiunia