edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna metoda na wykorzystanie mięsa z kury, na której gotowaliśmy rosół.

Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką

 

  • kilka-kilkanaście gotowych naleśników – w zależności od ilości mięsa
  • ugotowana kura z rosołu
  • 1 ugotowana marchew z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju + do obsmażenia naleśników
  • ok. 1/3-1/2 szklanki rosołu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • nieduży kawałek żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką
Mięso oddzielić od kości, razem z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić 2 łyżkach oleju, dodać do mięsa i marchewki. Farsz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt suchy, dolać trochę rosołu. Ewentualnie można dodać ugotowanego i zmielonego ziemniaka. Porcje farszu nałożyć na naleśniki, brzegi naleśników złożyć do środka, a następnie zwinąć je w rulon. Zwinięte naleśniki osmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, przed końcem smażenia obsypać wierzch utartym żółtym serem i smażyć jeszcze chwilkę, aż się roztopi.
Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką
Mięso i marchewkę przepuścić przez maszynkę i doprawić do smaku.
Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką
Porcje farszu ułożyć w naleśniki i zwinąć je w rulon.
Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką
Gotowe naleśniki obsmażyć z obu stron na oleju.