Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Podgrzybek zajączek w słoiczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

nieco inne kolorystycznie, ale równie smaczne

Podgrzybek zajączek w słoiczku

Składniki:

Podgrzybek zajączek w słoiczku

 

Sposób przygotowania:

Podgrzybek zajączek w słoiczku
Podgrzybki oczyszczamy i kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy na gorącą wodę i obgotowujemy je ok. 5 minut. Odcedzamy grzybki i przekładamy do słoiczków. Do wody wlewamy ocet, dodajemy wszelkie przyprawy, sól i cukier oraz pokrojoną w talarki cebulę - zagotowujemy. Gorącą zalewę rozlewamy do słoiczków (równomiernie wkładamy też przyprawy i cebulkę), zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Ten rodzaj grzybów po zamarynowaniu przybiera lekko żółty odcień, tak jakby były barwione kurkumą, dlatego nie tylko dobrze smakują, ale i ładnie się prezentują.

Tagi:

podgrzybek