Sposób przygotowania:
Podhalańska kukiełka czyli chałka domowa
Śmietanę podgrzać. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać szczyptę soli i po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać, wlewając powoli pół szklanki śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy a na koniec wlewamy rozczyn i mleko - dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk i miski. Oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą część z osobna rolujemy na ok 35-40 cm. długości, a następnie zaplatamy warkocz. Końce mocno ze sobą ściskamy i chowamy pod spód. Kukiełkę układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i smarujemy ciasto białkiem, a następnie posypujemy makiem. Pieczemy ok 40 min. w temp. 180’C. Smacznego !!