WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 608]

Podlska kiszka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjna potrawa z mojego regionu. Dość pracochłonna i niezbyt prosta w przygotowaniu, ale pyszna kiszka z ziemniaków z boczkiem i cebulką.

Podlska kiszka ziemniaczana

Składniki:

Podlska kiszka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Podlska kiszka ziemniaczana

Ziemniaki

Podlska kiszka ziemniaczana
Ziemniaki bardzo drobno ścieramy na tarce.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Najlepiej zrobić to w maszynce. Razem z nimi ścieramy jedną cebulkę i mieszamy, odcedzamy lekko nadmiar wody.

Dodatki

Podlska kiszka ziemniaczana
Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę z boczkiem.

Boczek kroimy w drobną kosteczkę, tak jak obraną cebulę. Na kilku łyżkach oleju podsmażamy cebulę i dodajemy boczek. Smażymy do zrumienienia i po ostudzeniu dodajemy razem z tłuszczem do ziemniaków.

Masa

Podlska kiszka ziemniaczana
Masę ziemniaczaną z dodatkami dokładnie mieszamy.

Do masy ziemniaczanej wbijamy też jajka, dodajemy majeranek, kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo dokładnie mieszamy.

Nadziewanie

Podlska kiszka ziemniaczana
Kiszki nadziewamy z zapasem, by nie popękały.

Dokładnie oczyszczone jelita tniemy na mniejsze kawałki, związujemy jedną stronę i za pomocą lejka napełniamy do ok 2/3 objętości i zawiązujemy drugi koniec. Układamy na płasko i igłą przedziurawiamy w kilku miejscach. Gdy troszkę obeschną, układamy w odstępach na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach, smarując w międzyczasie tłuszczem.


Tagi:

ziemniaki