Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Banalnie prosty i baaaardzo smaczny sposób na obiad - polecam.

Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami

 

  • podudzia kurczaka - 1kg,
  • ziemniaki - 1,5 kg (można więcej),
  • Kucharek,
  • sól.
  • pieprz ziołowy,
  • pieprz czarny mielony,
  • papryka słodka czerwona,
  • curry,
  • czosnek granulowany,
  • majonez - 7 łyżek,
  • keczup - 7 łyżeczek,
  • oregano suszone.

Sposób przygotowania:

Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie Kucharkiem. Każdą cześć posypać z obu stron: papryka słodką, czosnkiem garnulowanym, curry, solą oraz pieprzem i wetrzeć w mięso. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt cienkie paski. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i posypać solą. Na wierzchu ułożyć porcje kurczaka i na każdą z nich rozprowadzić po łyżce majonezu, a następnie polać keczupem. Całość posypać oregano. Przykryć folią do zapiekania. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w 200 stopniach pod przykryciem przez 50 minut, zdjąć folie i zapiekać do zrumienienia przez 25 minut. Danie jest pyszne - tłuszczyk z mięsa wraz z przyprawami podczas pieczenia spływają na ziemniaki nadając im znakomity smak!
Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami
Etap 1
Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami
Etap 2
Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami
Etap 3
Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami
Etap 4