jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Z jesiennych owoców najbardziej lubię połączenie jabłek z mięsem. Kurczak pieczony z tymi owocami nabiera cudownego aromatu, a mięso pozostaje delikatne i soczyste.

Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami
Podudzia myjemy i osuszamy. Gotowe oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Tak przyprawione mięso odstawiamy na 1 godzinę do chłodu. Jabłka myjemy i osuszamy. Następnie ścinamy z nich delikatnie górę i wydrążamy środek, by usunąć gniazdo nasienne. Oddzielnie mieszamy ze sobą posiekane orzechy, żurawinę oraz pestki słonecznika. Przygotowaną mieszanką napełnimy wydrążone jabłka. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy przyprawione podudzia oraz przygotowane jabłka. Całość skrapiamy olejem. Pałki z kurczaka dodatkowo posypujemy igiełkami rozmarynu. Danie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180°). Pieczemy, aż mięso stanie się miękkie.
Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami
Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy do smaku
Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami
Jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy czapeczkę i wydrążamy
Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami
Mieszanka przygotowanych bakalii napełniamy jabłka
Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami
Owoce i mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy!