Sposób przygotowania:
Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami
Podudzia myjemy i osuszamy. Gotowe oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Tak przyprawione mięso odstawiamy na 1 godzinę do chłodu. Jabłka myjemy i osuszamy. Następnie ścinamy z nich delikatnie górę i wydrążamy środek, by usunąć gniazdo nasienne. Oddzielnie mieszamy ze sobą posiekane orzechy, żurawinę oraz pestki słonecznika. Przygotowaną mieszanką napełnimy wydrążone jabłka. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy przyprawione podudzia oraz przygotowane jabłka. Całość skrapiamy olejem. Pałki z kurczaka dodatkowo posypujemy igiełkami rozmarynu. Danie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180°). Pieczemy, aż mięso stanie się miękkie.