halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Podudzia pieczone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podudzia indycze faszerowane pieczarkami są wybornym daniem . Są trochę pracochłonne ,ale warto poświęcić czas na zrobienie pysznego mięsa.

Podudzia pieczone

Składniki:

Podudzia pieczone

 

  • podudzia z indyka młodego 4 sztuki
  • pieczarki 50 dag
  • cebula 1 sztuka
  • przyprawa do drobiu 1 opakowanie
  • czosnek 1 ząbek
  • olej 150 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Podudzia pieczone
Cebulę obrać, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić ,pokroić w pół plasterki. Rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Odstawić do wystudzenia.Podudzia umyć, osuszyć, usunąć kość.Zrobić marynatę. Do oleju wsypać przyprawę do drobiu, przecisnąć ząbek czosnku, wymieszać dokładnie. Do marynaty włożyć podudzia, wstawić do lodówki najlepiej na noc. W między czasie2-3 razy przekręcić w marynacie. Następnie podudzia faszerować farszem z pieczarek. Założyć cienkie dwa boki podudzia na siebie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym pozostałą marynatą. . Włożyć do piekarnika. Piec ok. 90 minut w zależności od wielkości podudzi