SUPERPRZEPIS

Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy Więcej zdjęć (5)

Niezwykle mięciutki, puszysty a zarazem lekko wilgotny chlebek w pięknym kolorze. Z puree dyniowym i pestkami dyni

Składniki:

Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy

 

 

Sposób przygotowania:

Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy
Do misy robota wsypać mąkę, dodać sól i suche drożdże. Wrzucić puree dyni (w temp. pokojowej), wsypać pestki. Wlać kefir ogrzany do temp. pokojowej oraz oliwę. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek. Przełożyć do keksówki (dł 20cm) wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce
Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy
Do misy robota wsypać mąkę, dodać sól i suche drożdże. Wrzucić puree dyni (w temp. pokojowej), wsypać pestki.
Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy
Wlać kefir ogrzany do temp. pokojowej oraz oliwę. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek.
Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy
Przełożyć do keksówki (dł 20cm) wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.